Dupa mai multi ani de utilizare a
PC-ului, deci dupa acumularea unei indelungi experiente, am ajuns la concluzia ca povestea aparitiei programelor sau
scripturilor in diferite
limbaje, de tip
virus, nu se va sfarsi niciodata. Pentru creatorii de
programe antivirus este un "rau necesar" deoarece fara aparitia unor noi si noi virusi nu ar mai avea obiectul activitatii.
In urma testarii mai multor programe - (nu incurajez neaparat utilizarea programelor
freeware, sunt mai slabe si cu mai putine facilitati) - am vazut cu proprii ochi si am ajuns la concluzia ca unele programe antivirus cumparate sunt platite degeaba, sunt la fel de bune ca si cele free, iar unele nu isi merita absolut deloc
pretul platit. Am avut la un moment dat pe mana
laptop-ul unui prieten ce lucreaza la una din importantele institutii guvernamentale din
Romania.
Calculatorul avea instalat doua programe antivirus dintre care unul era
Norton Antivirus cumparat cu licenta, iar celalalt
Kaspersky Antivirus varianta fara
licenta - free 30-day trial version. Ce sa spun?!
Update-urile erau la zi la ambele programe, in schimb calculatorul avea o lentoare mizerbila in executia programelor. Am instalat programul pe care il folosesc eu de vreo 3-4 ani de zile,
Avira AntiVir Personal - Free Antivirus , si am gasit vreo 2 virusi (unul din ei avea 2 variante) iar de spyware si malware era intesat hard-diskul. Nu am reusit sa elimin totul din calculator si cand spun asta ma refer la spyware si la malware si am apelat la
Spyware Terminator dupa care am pus totul pe linia de plutire.
Foloseste un antivirus!
1. Am nevoie de asemenea programe?
In mod sigur raspunsul este "DA"! De fiecare data cand te conectezi la reteaua locala sau la Internet, te expui pericolului de a te infecta cu virusi. Ei se raspandesc de la un calculator la altul sau pur si simplu te ataca prin intermediul site-urilor, atasamentelor de e-mail sau prin instalarea unor programe deja infectate.
2. Am deja program antivirus instalat; de acum incolo voi fi protejat?
Numai daca motorul de cautare si baza de date cu semnaturile virusilor sunt actualizate; in conditiile in care apar mii de virusi noi la intervale de timp mai mult sau mai putin regulate, este vital sa-ti actualizezi in permanenta programul antivirus (unele programe se actualizeaza in mod automat, altele trebuiesc actualizate vizitand periodic site-ul producatorului si descarcand fisierele anuntate de acesta ca trebuind a fi actualizate).
3. Ce fac virusii?
Unii sunt doar enervanti, dar majoritatea virusilor sunt distrugatori. De exemplu, unii virusi pot cauza disfunctionalitati ale calculatorului, pot raspandi virusii si la alte calculatoare sau pot permite accesul hackerilor la fisierele si informatiile personale de pe PC-ul tau.
4.Este greu sa invat cum se utilizeaza?
Nu. Majoritatea software-ului se livreaza impreuna cu un manual in format electronic sau traditional ori poti apela la un expert sau la un prieten mai priceput daca este necesar.
5.Trebuie sa platesc pentru un antivirus?
Poti cumpara un program antivirus sau poti sa descarci unul gratuit din Internet daca il folosesti doar acasa in scop personal. Nu folosi mai multi antivirusi odata; securitatea nu se dubleaza si in plus programele se pot incurca reciproc.
Blocheaza programele “spyware”!
1. Ce este un program spyware?
Este un program mai mult sau mai putin ascuns in PC-ul tau care iti poate infesta toate fisierele tale personale. El colecteaza informatii despre datele folosite de tine online si le trimite pe Internet, fara acceptul tau undeva anume, de obicei la o anume adresa de mail. Uneori poate sa-ti atace web-browser-ul instaland toolbar-uri si sa afiseze reclame de tip pop-up nedorite, chiar inainte de a apuca sa accesezi o adresa de web. De obicei aceste doua semnalmente de comportament (ele nu apar intotdeauna sau nu apar impreuna obligatoriu) ne semnaleaza ca in calculator s-au petrecut niste schimbari nedorite si nu tocmai pozitivesi trebuie sa luam atitudine.
2. Esta daunator ?
Da. In cel mai fericit caz poate sa-ti incetineasca viteza de lucru a calculatorului si viteza conexiunii la Internet. Cel mai daunator este faptul ca poate copia informatiile confidentiale ale utilizatorului precum numarul si PIN-ul cardului, numele de utilizator folosite in diferite formulare de acces in site-uri, codul sau parola de acces online la contul bancar (daca le salvezi in memoria calculatorului tau) si sa le puna la dispozitia hacker-ilor, spam-erilor sau fish-erilor.
3. Este o incalcare a intimitatii ?
Da. Poate fi instalat in paralel cu un alt program (pe care il folosim de obicei pentru a descarca muzica sau programe din reteaua Internet) sau se poate instala singur fara sa iti ceara permisiunea sau macar sa te atentioneze. Va fi foarte greu de inlaturat din calculator fara un program anti-spyware.
4. Cum imi dau seama daca PC-ul meu este afectat de programele spyware?
De obicei simptomul tipic este incetinirea vitezei de lucru a calculatorului si a conexiunii la Internet, schimbari bruste si neasteptate ale browser-ului prin aparitia unor toolbars neinstalate de cel ce utilizeaza PC-ul si apariti nedoritelor reclame in ferestre de tip "pop-up." Unele programe spy pot ramane nedetectate atata timp cat iti copiaza informatiile, asa incat pentru a fi foarte sigur ca nu ai un asemenea program in calculator sau ca propriul PC nu se va "improprietari" cu asa ceva, trebuie sa iti instalezi un program anti-spy si sa scanezi in mod regulat calculatorul (de ex. poti utiliza programul Spyware Terminator).
Concluzie: Parerile altora pe net sunt neconcludente, unii spun pro, altii contra. Nu iti ramane altceva decat sa incerci tu insuti sa vezi cum este. Restul e degeaba. Personal, dupa atatia ani de experienta (din 1994 si pana azi) in instalarea si configurarea diferitelor variante de sisteme de operare dar si de programe ce ruleaza sub ele cam asta e concluzia. Cele doua programe mentionate mai sus eu le folosesc si nu am niciun fel de probleme. Nu au incompatibilitai iar calculatorul ruleaza Windows-ul destul de rapid. Nu rulati mai mult de un program antivirus pe calculator, va incetineste foarte mult performantele calculatorului programele scanner in timp real ale acestora.
Ce program antivirus folositi?